משהו כחול, מושאל, חדש וישן
משהו כחול, מושאל, חדש וישן

משהו ישן, משהו חדש, משהו מושאל ומשהו כחול – מכירים?

מוזמנים לשתף:

למרות שבישראל המנהג הזה אינו חלק מתרבות החתונות המקומית, הוא נחשב למסורת קסומה ומשמעותית בתרבויות רבות ברחבי העולם. המנהג של שילוב "משהו ישן, משהו חדש, משהו מושאל ומשהו כחול" בלבוש הכלה טומן בחובו משמעות רגשית והיסטורית ומשלב ערכים של חיבור לעבר, תקווה לעתיד ואיחולים לחיים משותפים ומאושרים.
בפוסט זה נסקור את מקורותיו של המנהג (ספוילר: לכל אלמנט בחריזה של המנהג משמעויות ספציפיות שקשורות למזל וברכות) נבין את משמעותו והדרך שבה הוא מתבטא בתרבויות שונות.

משהו ישן – אמונה עתיקה

את הרעיון של שילוב “משהו ישן” בלבוש הכלה אפשר לייחס לתרבויות עתיקות.
בתקופה הרומית, כלות לבשו בירית כחולה כ “משהו ישן” שלהן כדי לסמל קביעות ונאמנות.

רכב חתונה וינטאג'

משהו חדש – מסמל אופטימיות

הבחירה ב “משהו חדש” מסמלת אופטימיות ותחילתו של פרק חיים חדש. היום כלות רבות רוכשות לעצמן שמלות חדשות לחגיגת החתונה, אך באירופה של ימי הביניים הדבר לא היה דבר שבשיגרה וכלות לבשו שמלות חדשות כדי לייצג התחלה מלאת תקווה של חיי הנישואין. עם הזמן, אלמנט זה הפך לחלק בלתי נפרד מלבוש הכלה כסמל לציפייה לעתיד מאושר ומשגשג.

בירית לכלה

משהו מושאל – המטרה "להדביק" את הכלה במזל ואושר

“משהו מושאל” נטוע באמונה שהשאלת פריט מחבר או בן משפחה נשואים תביא מזל טוב ואושר לכלה. מנהג זה נמצא על פני תרבויות שונות, החל מהמסורת האנגלית של השאלת רעלה של בן משפחה ועד למנהג היווני של השאלת עניבה של החתן.

משהו מאמא לחתונה

משהו כחול – סמל אוניברסלי

המסורת של שילוב הצבע הכחול בלבוש הכלה היא תופעה עולמית בעלת משמעות תרבותית מגוונת. בישראל העתיקה, כחול סימל טוהר וכלות היו עונדות סרט כחול בשיער.
בסין, כחול מסמל נאמנות – מה שהופך אותו לבחירה פופולרית עבור לבוש חתונה מסורתי. מפרחים כחולים ועד אביזרים, אלמנט זה מוצא ביטוי באינספור צורות יצירתיות על פני תרבויות שונות.

זר כחול

מהיכן הגיע המנהג והחריזה שלו?

המנהג החל כמסורת עתיקה שנולדה באנגליה הוויקטוריאנית בזמן שבו מסורות נישואין רבות קיבלו עיצוב מחדש בהתאם לערכים של התקופה.
במקור החריזה הייתה מעט שונה והופיע כך:

"Something Old
Something New
Something Borrowed
Something Blue
and a Silver Sixpence in Her Shoe."

על ארבעת הראשונים כבר דיברנו… אך פירוש האחרון הוא:
מטבע כסף בנעל: מסמל איחולים לשגשוג כלכלי.

החרוז היה חלק מתרבות עשירה של אמונות טפלות ומסורות חתונה שהוקדשו לברכות והבטחת מזל טוב לזוגות. החרוז קיבל מקום מרכזי בטקסי חתונה באנגליה בזכות שילוב של אמונות נוצריות וסמלים תרבותיים.

התפשטות לארצות דוברות אנגלית

דרך הגירה ותרבות קולוניאלית, המנהג התפשט מאנגליה לארצות הברית ולמדינות נוספות דוברות אנגלית, שם הוא נשמר כחלק ממסורת הנישואין המקומית.

השפעת המדיה והפופולריות הגוברת

המנהג והחרוז זכו לחשיפה רבה דרך ספרות, קולנוע ותוכניות טלוויזיה. דוגמאות לכך ניתן למצוא בסרטי חתונה רומנטיים ובספרים שהציגו את המנהג כחלק בלתי נפרד מטקסי חתונה מסורתיים.

מלוו בכחול

נוכחות גלובלית של המסורת

אמנם המנהג המתחרז והמוכר מגיע מאנגליה, אך גרסאות שונות של המסורת מופיעות בתרבויות רבות;
בהודו, כלות לרוב לובשות כחול או משלבות אלמנטים כחולים למזל טוב בעוד שכלות יהודיות הכוללות כחול בלבושן עושות זאת כדי לייצג את השמיים ואת הקשר האלוהי.
בין אם בים התיכון, אסיה או אפריקה, הרעיון של שילוב אלמנטים למזל וברכות חוצה גבולות תרבותיים.  

גם אם בישראל המנהג אינו נפוץ הוא יכול לשמש כמקור השראה לסיפור אישי ייחודי ביום חתונכם. בקופסאות החתונה של Save the date box 
תוכלו למצוא פריטים מעוצבים שנבחרו בקפידה, אשר ישמרו את הרגעים היפים ויוסיפו נגיעה של משמעות ליום הגדול שלכם כזו שתישמר להמשך חייכם ואף לדורות הבאים.

Be the first to know

הצטרפו אלינו למועדון והיו הראשונים לדעת על מארזים חדשים:

עוד מהבלוג...

Be the first to know

הצטרפו אלינו למועדון והיו הראשונים לדעת על מארזים חדשים: